Černá obrazovka po zapnutí počítače? Nefunguje monitor?

Zapnuli jste počítač a monitor ukazuje pouze černou obrazovku a žádný signál? Tváří se, jako kdyby nebyl vůbec připojen?

Pokud máte počítač vybaven grafickou kartou (což jsou aktuálně všechny naše počítače), musíte monitor připojit právě do výstupu této grafické karty pomocí digitálního kabelu HDMI, DP (DisplayPort) či DVI.

Horní konektory základní desky jsou po připojení grafické karty často deaktivovány, proto monitor neukazuje žádný signál. Může se ale stát, že i výstup ze základní desky je aktivní (zapnutý v systému bios) - monitor v tomto případě ukazovat bude. Ale pokud spustíte hru, výkon bude naprosto tristní - grafický výkon není generován z výkonné grafické karty, ale ze základního čipu v procesoru a takový výkon na hry nestačí.

Proto za každých okolností musíte mít připojen váš monitor v grafické kartě, viz ilustrace níže.

monitor

Máte monitor pouze se starým (modrým) VGA vstupem?

Bohužel, moderní grafické karty již nedisponují analogovým výstupem, a to ani na DVI konektoru (jak v minulosti bývalo). Čili nepomůže ani klasická pasivní redukce DVI-VGA. Máte dvě možnosti:

  1. (DOPORUČUJEME) Pořídit si nový monitor s digitálními vstupy (DVI, HDMI nebo DP). Nejlevnější se dají zakoupit od částky 2000 Kč (máme skladem). Investice se rozhodně vyplatí.
  2. Pořídit si aktivní převodník/redukci signálu HDMI - VGA v ceně asi 200-300 Kč. V tomto případě dochází ke konverzi digitálního signálu na analogový, čímž dojde k další degradaci kvality. Obraz je oproti digitálnímu neostrý, rozmazaný a mohou vás z něj bolet oči. Analogový monitor doporučujeme odvézt do sběrného dvora. :)