Jak zvýšit výkon grafické karty? Jdeme na taktování!

Napadlo vás pohrát si trochu s grafickou kartou a získat několik procent výkonu navíc, případně snížit spotřebu či zvýšit stabilitu? Ukážeme vám, jak jednoduše nataktovat grafickou kartu.

Pokud máte již MSI Afterburner na PC nainstalovaný (u hodin je ikonka "stíhačky") - pokračujte přímo na bod 3.

  1. Stáhněte program MSI Afterburner (final vlevo) z tohoto odkazu.
  2. Program nainstalujte (během instalace odškrtněte RivaTuner Statistics Server - není potřeba).
  3. Po spuštění programu MSI Afterburner (kliknutím na stíhačku u hodin) uvidíte posuvníky frekvencí jádra (core clock), pamětí (memory clock), atd. Zaměříme se na takt pamětí MEMORY CLOCK - zkusíme lehce zvýšit u karet NVIDIA např. o 100 MHz (+100) či u AMD zadáme rovnou lehce vyšší číslo (např. 700 místo 680) a klikneme dole na tlačítko Apply.3

    Tímto nastavíme novou frekvenci a můžeme zkusit spustit např. benchmark Furmark či Heaven a zkontrolovat výkon FPS (měl by se zvýšit). Pokud během 5-10 minut nezpozorujete nějaké výpadky obrazu, artefakty, atp., je tato frekvence obvykle stabilní a můžete laborovat dále.
  4. Po nalezení stabilní frekvence stiskneme nahoře vpravo ikonku Windows (Apply at Windows Startup) čímž zajistíme, že bude taktování aplikováno automaticky i po restartu systému.2

Obecně je limit pro zvýšení frekvencí v řádu procent, tak to nepřežeňte. Vždy je třeba zkontrolovat nastavený takt po stisknutí tlačítka Apply bez zaškrtnutí horního tlačítka pro Aplikaci i po restartu. V případě totiž špatného nastavení byste se dostali do smyčky, ze které již nebude jednoduše úniku.

Dále je malá šance, že při zaseknutí systému z důvodu nastavených příliš vysokých hodnot dojde k poškození systému Windows (ve výjimečných případech) a je třeba jej přeinstalovat. Za tohle neneseme odpovědnost a každý tak činí na své vlastní riziko.

Přeji pěknou zábavu. :)